Patríte k uvedomelým občanom, ktorí poctivo separujú papier, plasty aj sklo? Pre mnohých z nás je to už samozrejmosťou. Triedime automaticky a aspoň trošku tak prispievame k ochrane životného prostredia. Čo však s bio a gastro odpadom z domácnosti? Pokiaľ u vás končí v zmesovom komunálnom odpade, je najvyšší čas to zmeniť. Jeho podiel v komunálnom odpade je až 40-percentný, čo je naozaj vysoké číslo.
Biologicky rozložiteľný odpad z kuchyne je tiež potrebné samostatne skladovať, prípadne kompostovať. Pokiaľ si nie ste istí, čo vlastne do bioodpadu z kuchyne patrí, prinášame vám podrobný prehľad. Vďaka nemu budete v obraze a nestane sa vám, že doňho vyhodíte aj niečo nežiadúce.
Čo patrí do bioodpadu?
Do nádoby na bioodpad pokojne vyhadzujte zvyšky vareného jedla, bežný bioodpad z kuchyne v podobe šupiek z ovocia a zeleniny, mäso aj mliečne výrobky, staré pečivo, potraviny po záruke – samozrejme bez obalov, kávovú usadeninu, použité čajové vrecká, škrupinky z vajíčok, menšie kosti – z rýb a hydiny, prípadne zvyšky izbových rastlín či použité vreckovky.
Na čo určite zabudnite
Do bio nádoby však nepatria žiadne tekuté potraviny ako mlieko či polievky, olej a tuk, zvyšky jedál v obaloch, veľké kosti, odpad v igelitových vrecúškach, zmesový komunálny odpad, cigaretové ohorky, použité plienky, uhynuté zvieratá, tráva, listy a konáre a samozrejme, ani papier, plasty a sklo.
Prečo vlastne separovať odpad z kuchyne? Buď si ho môžete doma kompostovať a využiť na záhradke, alebo ho alternatívne zaniesť do špeciálnej zbernej nádoby. Biologicky rozložiteľný odpad bude následne zhodnotený v priemyselnej kompostárni alebo v bioplynovej stanici.
Skládka, spaľovanie či kompostovanie?
Ešte pred pár rokmi sa vo väčšine slovenských miest a obcí kuchynský bioodpad odvážal spolu s ostatným komunálnym odpadom na skládky. Výsledkom však bol ekologický problém – nové odpadky zabraňovali prísunu kyslíka ku starším, čím nebol zabezpečený ich optimálny rozklad. Dochádzalo tak k vzniku hnilobných procesov a plynov ako metán, ktorý je známy ako jeden z najsilnejších skleníkových plynov. Spaľovanie bolo síce výhodnejšie, no aj pri ňom vznikajú škodlivé plyny ako napr. dioxín. Práve preto kompostovanie, ktoré je tu v podstate od počiatku ľudstva, rieši problém s bioodpadom úplne najefektívnejšie.
Naše nádoby vám uľahčia separovanie
Nemusíte mať obavy. Na gastro a bioodpad existujú špeciálne vkusné nádoby, ktoré nijako nenarušia celkový dizajn vašej kuchyne. Zaobstarať si ich môžete v čiernej alebo svetlosivej farbe. Sú navrhnuté mimoriadne prakticky. Ľahko ich vysypete jednou rukou a okrem toho sa dajú umývať aj v umývačke riadu. Počas varenia môžete mať nádobu otvorenú a jednoducho do nej hodiť všetok vzniknutý odpad. Bioodpad nazbieraný v našej nádobe Organko Daily odporúčame vyprázdniť minimálne každý druhý deň, aby ste zabránili vzniku nepríjemných pachov či lákaniu hmyzu.
Pokiaľ vás viac oslovuje možnosť vlastného kompostovania, odporúčame vám jednoznačne náš kompostér Bokashi, ktorý bioodpad spracúva pomocou fermentácie. Je vyrobený z recyklovaných materiálov a poradí si takmer so všetkým organickým odpadom. Zabudnite na neželané mušky či zápach. S týmto kompostérom sa ich nemusíte obávať. Súčasťou balenia je aj zmes, ktorá podporuje fermentáciu.